A vizes élőhelyek napja - 2023

Kategória: Teremtésvédemi cikk
Megjelent: 2023. február 02. csütörtök
Február 2-a a vizes élőhelyek napja. Ezen a napon írták alá 1971-ben a rámszari egyezményt a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeire.
Iskolánk hagyományaihoz híven ezen a napon tematikus órák során hívtuk fel tanulóink figyelmét a vadvizek védelmére. Több tanulónk is saját rajzzal készült, mások pedig a faliújságot díszítették fel. Tanulmányi sétát tettünk a környék vadvizeihez, az út során bütykös hattyút, nagy kócsagot és szürke darut is láttunk.

Madáretetés

Kategória: Teremtésvédemi cikk
Megjelent: 2023. február 01. szerda
Télen nem minden hazai madár vonul melegebb tájakra, sokuk itthon marad. Más, tőlünk északra eső országokból pedig éppen hozzánk járnak telelni madárfajok. Ezek a madarak etetés nélkül is életben tudnak maradni. Akkor vajon miért etetjük őket? Etetésük oka elsősorban a közelünkbe csalogatásuk, hiszen megfigyelésük rendkívüli élményt jelent gyermeknek és felnőttnek egyaránt, valamint a teremtett természeti környezet megóvására is sarkall. A madáretetés tehát egyszerre hasznos az embernek és a madárnak is.
 
Hasznos tanácsok a madáretetéshez: https://www.mme.hu/teli_madaretetes
 
 

Sportnap - Az ember is a teremtés része!

Kategória: Teremtésvédemi cikk
Megjelent: 2022. október 06. csütörtök
„A mozgáshoz úgy közelíts, ahogy az élethez: lelkesedéssel, örömmel és hálával.” (Ron Fletcher)
 
A Magyar Diáksport Napjával párhuzamos iskolánkban sportnapot tartottunk. Az alsó tagozatos tanulók különféle állomásokon változatos programokon vehettek részt. A versenyszellem hamar felébredt bennük, az osztályok egymással viaskodva kötelet húztak, zsinórlabdáztak, kidobósoztak, sorversenyeken és kerékpáros akadályversenyeken vettek részt. Bemelegítésként és levezetésül zenés-táncos gimnasztika és aszfaltrajz-készítés szolgált. A nap végére a gyerekek bár elfáradtak, de arcukon jóleső mosoly ült, amely a mozgás öröméből származott.